20 Mart 2014 Perşembe

Roma Metrosu, Tramvay ve otobüs

Roma'da toplu taşıma deyince akla ilk gelen raylı sistemler olan Roma metrosu ve tramvay. Bunun yanında da kullanabileceğiniz bir sürü otobüs hattı var. Roma'da toplu taşıma önemli zira taksi pahalı ve eğer Roma otelinizi toplu taşıma duraklarına yakın bir yerden seçerseniz, Roma tatilinde oldukça sağlam tasarruf edersiniz.

Roma Otobüsleri
Her ne kadar zamanında gelmeseler ve bazen de çok kalabalık olsalar da Roma toplu taşıma otobüsleri tabanvaydan sonra en iyi ulaşım şekli. Romada İngilizce bilen çok olduğundan eğer İngilizceniz var ise bir otobüs haritası ve sora sora her yere gidebilirsiniz. Tabii ilk olarak Roma otelinizin resepsiyonundan size otobüs tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.

Metro gece 23:30'da kapandığı için gece otobüsleri önemli. Bunlar ana duraklardan geçiyor. Gece otobüslerinin son durağı Termini ve piazza Venezia.

Şu aşağıdakiler en önemli olan otobüs hatları:

  • H Termini station - via Nazionale - piazza Venezia - Jewish Ghetto - Trastevere (district) - Roma Trastevere train station
  • 23 St. Paul Outside the Walls - Ostiense station - Testaccio - Trastevere - p.za del Risorgimento (Vatican Museums)
  • 40 Termini station - p.za Venezia - largo di Torre Argentina - corso Vittorio Emanuele II - Castel Sant'Angelo (express route)
  • 44 Via del Teatro di Marcello (Capitoline Hill) - Forum Boarium - Trastevere - Janiculum - Monteverde vecchio
  • 64 Termini station - p.za Venezia - l.go di Torre Argentina - c.so Vittorio Emanuele II - c.so del Rinascimento (p.za Navona) - St. Peter's
  • 75 Via XX Settembre - Termini station - Roman Forum - Colosseum - Aventine - Ostiense station - Testaccio - Trastevere - Janiculum - Monteverde vecchio
  • 81 St. John Lateran - Colosseum - Circus Maximus - p.za Venezia - c.so Vittorio Emanuele II - p.za Navona - p.za del Risorgimento (Vatican Museums)
  • 115 L.go Fiorentini (via Giulia) - Janiculum (piazzale Garibaldi) - Janiculum (S. Pietro in Montorio) - Trastevere
  • 116 Via Veneto - Campo de' Fiori - piazza Navona
  • 117 St. John Lateran - Colosseum - piazza di Spagna - piazza del Popolo
  • 119 Piazza Augusto Imperatore - Pantheon
  • 175 Termini station - p.za della Repubblica - p.za Barberini - via del Corso - p.za Venezia - Forum Romanum - Colosseum - Circus Maximus - Ostiense station.
  • 492 Cipro (Metro line A) - p.za del Risorgimento (Vatican Museums) - Castel Sant'Angelo - c.so del Rinascimento (p.za Navona) - l.go di Torre Argentina - p.za Venezia - via del Corso - via del Tritone (Trevi fountain) - Tiburtina station


Roma Metrosu
Roma'da 2.5 metro hattı var: A hattı, B hattı ve B1 hattı. Şu an yapım aşamasında olan ve Ekim 2014'te devreye girmesi planlanan bir de C hattı var.

Roma A Metro Hattı (turuncu hat) Vatikan'ın kuzey-batısından ve sonra da güney-doğusundan geçiyor. Turistler için önemli durakları Termini, Trevi Çeşmesi ("Barberini - Fontana di Trevi"), Spanish Steps ("Spagna"), piazza del Popolo ("Flaminio - Piazza del Popolo") ve Vatikan Muzesi ("Ottaviano - San Pietro - Musei Vaticani").

Roma B Metro Hattı (mavi hat) Colosseum'un güneydoğusundan geçip kuzey doğuya gidiyor. Ama Bologna durağında bir de B1 hattına bölünüyor ve kuzeydeki "Conca d'Oro"ya gidiyor. Bu hatta turistler için önemli olan duraklar Tiburtina ("Tiburtina") ve Termini ("Termini"; turuncu hatla kesiştiği), Colosseum ("Colosseo"), Circus Maximus ve Aventine ("Circo Massimo"), Pyramid of Cestius, Testaccio ve Ostiense/Roma Porta S. Paolo Tren İstasyonları ("Piramide"), EUR district ("Eur Fermi"/"Eur Palasport") ve catacombs of S. Agnese ("S. Agnese/Annibaliano", B1 hattında).

Eğer metroyu kullanacaksanız, özellikle B hattında, 08:00 - 09:00 arasında seyahat etmemeye çalışın, metro aşırı kalabalık. Haftaiçi son trenler terminallerinden 23:30'da kalkıyorlar. Cuma ve Cumartesi günleri son trenler gece 01:30'da kalkıyor ve hat 02:30'da kapanıp sabah 05:00'te yeniden açılıyor.
Roma Metro Haritası
Roma Metro Haritası. A Hattı ve B hattı Roma'nın ana tren garı olan Roma Termini'de kesişiyor.
Roma Tramvay Hatları
Roma'da 6 adet tramvay hattı var: 2, 3, 5, 8, 14 ve 19. Aslında eskiden daha çokmuş ama tarihi 1877 yılına dayanan tramvay hatlarının çoğu 1960larda sökülmüş. Vatikan, piazza Venezia, Colosseum, piazza del Popolo, villa Borghese, the Aventine, Testaccio ve Trastevere Bölgesine gitmek isterseniz tranvayı kullanabilirsiniz. 8 nolu hat Trastevere tren kalkıp Roma şehir merkezinde piazza Venezia'ya gidiyor. Eğer Foro Italico'ya gitmek istiyorsanız 2 nolu hatta binin. 19 nolu hat Prati ve Vatikanı villa Borghese'ye, Nomentano ve San Lorenzo semtlerine bağlıyor. 3 nolu tranvay ise Nomentano semti, Porta Maggiore, San Lorenzo bölgesi, St. John Lateran, Colosseum, the Circus Maximus, Aventine, Testaccio ve Ostiense tren istasyonundan geçiyor.

Roma Tramvay hatları. Büyütmek için resme tıklayın.
Roma Hop on / Hop off Otobüsleri
Gerçi tam olarak toplu taşıma sayılmazlar ama Roma'nın hop on / hop off otobüsleri de şehirde dolaşmak için en iyi alternatiflerden biri. Bütün gün geçen biletler için 18-20 Euro arası bir ücret ödemeniz lazım ve bileti her duraktan alabilirsiniz. Kulaklıktan gezi rehberi yayını olan bu çift katlı otobüslerin üstü açık tepe koltukları havanın güzel olduğu günlerde oldukça rağbet görüyor.

Alternatifleriniz gri renkli otobüsleri olan ama ismi Green Line (Yeşil Hat) olan GLT; yeşil-sarı renkli otobüslerin hizmet verdiği ve sadece bahar ve yaz aylarında aktif Rome Open Tour (hem otobüs hem de bot); sarı renkli otobüslerle Roma Cristiana (ana bazilikalarda duruyor); City Sightseeing Roma ve Trambus Open.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder